Кому можна, а кому не можна їсти огірки

Фото: www.istockphoto.com 

Оскільки в основному огірок складається з води, хтось вважає його марним «порожнім» овочом. Насправді зелений хрумкий огірок – засіб від поганого настрою та анемії. Аромат та смак огірка неодмінно асоціюється з теплим літом.

Історики стверджують, що огірку вже понад 6 тисяч років, і приїхав він до нас із далекої Індії. Насправді огірок відноситься до сімейства гарбузових, а його плоди ми їмо в прямому значенні зеленими недозрілими. Але саме ця незрілість гарантує огірку його вітамінну користь, старіючи огірки втрачають до 30 відсотків вітамінів та корисних речовин.

Огірки на 97 відсотків складаються з води, але ця рідина вважається живою та корисною. У її складі мінеральні солі, які корисні для печінки, нирок та серця. Огірок – джерело вітамінів А, Е, РР та В, марганцю, молібдену, магнію, цинку, міді, калію, кальцію, фолієвої кислоти, натрію, заліза, фосфору, хлору, алюмінію, фтору, кобальту та йоду.

Читай також: ТОП-3 рецепти малосольних огірків

Як ложка дьогтю в бочці меду - аскорбатоксидаза, яка вважається антивітамінною речовиною, яка здатна руйнувати вітамін С. Воно утворюється при нарізанні огірка при взаємодії з киснем, тому свіжий салат з огірка слід вживати відразу ж.

Завдяки своїй низькокалорійності, огірки незамінні у дієтичному харчуванні для втрати та підтримання ваги. Вони регулюють апетит, надовго насичують та стимулюють травлення.

Користь огірка

Якщо ви плануєте білковий обід, огірок допоможе засвоїти його. Огірки – сечогінний, жовчогінний та проносний засіб, який допомагає при набряках та проблемах з кишечником. За рахунок вмісту в огірках клітковини вони допомагають виводити шкідливі шлаки з організму і знижують рівень холестерину.

Вживання огірків є додатковою терапією при захворюваннях щитовидної залози. Цей овоч нейтралізує кислотні сполуки в організмі, які можуть завдати шкоди обмінним процесам та прискорити старіння клітин.

Широко використовуються огірки у косметичних цілях. Огіркова маска знімає набряки, відбілює шкіру, живить її вологою, допомагає прибрати пігментацію, зміцнює коріння волосся, прибирає запалення та висипання.

Фото: www.istockphoto.com 

Шкідливість огірка

Усім, у кого є хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, слід бути обережним із вживанням огірків, оскільки вони підвищують кислотність шлунка і можуть спровокувати біль та здуття живота.

Занадто ранні огірки небезпечні нітратами, якими їх щедро підживлюють виробники. З перших огірків бажано зрізати шкірку, в якій концентруються шкідливі речовини із ґрунту.

Огірки у кулінарії

Огірки маринують і солять, лише треба враховувати, що корисні речовини при консервації у них зберігаються. Готують з огірками салати, солянки, окрошку, олів'є, вінегрет, роли та суші, а також десерти з цукром та медом.

Читай также: Як долучитися до допомоги київському закладу “Млинці за донат”, де безкоштовно годують нужденних

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як смачно посмажити огірки (так, так, це не помилка, їх можна смажити!), а також ділилися рецептом найнешаблоннішого варення з огірків.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK