Кутя - традиційне різдвяне блюдо, яке готується в Святвечір. Різдвяна трапеза і починалася з ложечки цієї страви, і закінчувалася їм же. Готують кутю з різних доступних круп або бобових, але все ж правильне сочиво (варіант назви різдвяної куті) готується з пшениці або рису.
Класичний рецепт куті
Для приготування традиційної куті знадобиться очищена пщеніца (горновка, булгур), родзинки, мак, курага, горіхи, мед. Кутя готується до смаку господині, тому точних пропорцій усіх інгредієнтів в класичному варіанті немає.
- Для початку замочить попередньо пшеницю на 5-ть годин у прохолодній воді. Ця вода не підійде для варіння, тому після закінчення часу її потрібно буде злити.
- Додайте до пшениці води в пропорції 1 до 3 і поставте на повільний вогонь. Варитися пшениця буде протягом півгодини - вона повинна стати м'якою.
- Злийте зайву воду. Залийте мак окропом на 40 хвилин, відіжміть воду і протрить.
- Сухофрукти залийте окропом, щоб вони распарились.
- Горіхи обсмажте на сковороді і подрібніть.
- Змішайте всі інгредієнти і заправте кутю медом.
Екзотична кутя з ціцаніі
Читай также: Значение 7-ми обязательных компонентов кутьи
Знадобиться ціцанія («дикий» рис), родзинки, стакан екзотичного фруктово-горіхового міксу (з бананів, фініків, кокоса, мигдалю, сушеного ананаса), 2 столові ложки оливкової олії, штучка бадьяна, 2 столові ложки меду.
- Вимочить рис перед приготуванням і відварить протягом 15 хвилин.
- Нагрійте масло і підсмажте на ньому фрукти з горіхами.
- Мед розведіть водою 1 до 1, растовчить бадьян і додайте все до фруктів і горіхів, закип'ятіть суміш і вимкніть.
- Викладайте кашу на тарілку і поливайте медовим сиропом.
Кутя по-польськи
Знадобляться 500 грам макаронів Павутинка, 300 грам маку, 100 грам горіхів, 100 грам родзинок, 100 грам кураги, 3 столові ложки меду.
- Відваріть макарони, промийте і остудіть.
- Мак запарте окропом на 40 хвилин, відіжміть і перемеліть блендером.
- Додайте в мак мед і перемішайте.
- Додайте в мак подрібнені горіхи, запарені курагу та ізюм.
- Солодку масу змішайте з макаронами і подавайте в холодному вигляді.
М'ясна кутя
Читай также: Как приготовить традиционную кутью
Для Святвечора, звичайно, така кутя не підійде. А ось вже 7 січня нею можна буде насолодитися сповна. Знадобиться баранина, цибуля, морква, лимон, айву, сало, сіль, перець, цукор за смаком, суміш з бадьяна, кориці, гвоздики, зіри, горох, журавлину або барбарис.
- У казан відправляйте баранину шматочками, цибулю кільцями і обсмажуйте до напівготовності.
- Потім накрийте кришкою і томіть протягом години.
- Викладіть зверху часточками нарізану айву, поперчіть, посоліть, присипаючи прянощами і цукром. Зверху викладіть сало, морква, зіру, родзинки, журавлину і часточки лимона з шкіркою.
- Засипте рис, залийте водою і томіть, поки не википить вся вода.
Кутя з корицею
Візьміть стакан рису, півсклянки кураги з родзинками, топлене масло, 2 столові ложки цукру, 3 столові ложки горіхів, по щіпці кардамону, кориці і шафрану.
- Масло розігрійте на сковороді, покладіть рис і обсмажте його до золотистого кольору.
- Додайте до рису все фрукти і прянощі і смажте ще протягом 5 хвилин.
- Залийте рис водою і тушіть 40 хвилин.
- При подачі посипте кутю подрібненими горіхами.
Смачного!
Давайте дружити!
Нагадаємо, раніше ми розповідали про всі 12 страв різдвяного столу та про те, що готують на Різдво в різних країнах світу. А також ділилися рецептами смачної випічки, що здавна готувалася на Різдво у проекті Різдвяні рецепти України.