ТОП-5 рецептів куті на будь-який смак

Кутя - традиційне різдвяне блюдо, яке готується в Святвечір. Різдвяна трапеза і починалася з ложечки цієї страви, і закінчувалася їм же. Готують кутю з різних доступних круп або бобових, але все ж правильне сочиво (варіант назви різдвяної куті) готується з пшениці або рису.

Класичний рецепт куті

Для приготування традиційної куті знадобиться очищена пщеніца (горновка, булгур), родзинки, мак, курага, горіхи, мед. Кутя готується до смаку господині, тому точних пропорцій усіх інгредієнтів в класичному варіанті немає.

  1. Для початку замочить попередньо пшеницю на 5-ть годин у прохолодній воді. Ця вода не підійде для варіння, тому після закінчення часу її потрібно буде злити.
  2. Додайте до пшениці води в пропорції 1 до 3 і поставте на повільний вогонь. Варитися пшениця буде протягом півгодини - вона повинна стати м'якою.
  3. Злийте зайву воду. Залийте мак окропом на 40 хвилин, відіжміть воду і протрить.
  4. Сухофрукти залийте окропом, щоб вони распарились.
  5. Горіхи обсмажте на сковороді і подрібніть.
  6. Змішайте всі інгредієнти і заправте кутю медом.

Екзотична кутя з ціцаніі

Читай также: В чем значение 7-ми обязательных компонентов кутьи

Знадобиться ціцанія («дикий» рис), родзинки, стакан екзотичного фруктово-горіхового міксу (з бананів, фініків, кокоса, мигдалю, сушеного ананаса), 2 столові ложки оливкової олії, штучка бадьяна, 2 столові ложки меду.

  1. Вимочить рис перед приготуванням і відварить протягом 15 хвилин.
  2. Нагрійте масло і підсмажте на ньому фрукти з горіхами.
  3. Мед розведіть водою 1 до 1, растовчить бадьян і додайте все до фруктів і горіхів, закип'ятіть суміш і вимкніть.
  4. Викладайте кашу на тарілку і поливайте медовим сиропом.

Кутя по-польськи

Знадобляться 500 грам макаронів Павутинка, 300 грам маку, 100 грам горіхів, 100 грам родзинок, 100 грам кураги, 3 столові ложки меду.

  1. Відваріть макарони, промийте і остудіть.
  2. Мак запарте окропом на 40 хвилин, відіжміть і перемеліть блендером.
  3. Додайте в мак мед і перемішайте.
  4. Додайте в мак подрібнені горіхи, запарені курагу та ізюм.
  5. Солодку масу змішайте з макаронами і подавайте в холодному вигляді.

М'ясна кутя

Читай также: Как приготовить традиционную кутью

Для Святвечора, звичайно, така кутя не підійде. А ось вже 7 січня нею можна буде насолодитися сповна. Знадобиться баранина, цибуля, морква, лимон, айву, сало, сіль, перець, цукор за смаком, суміш з бадьяна, кориці, гвоздики, зіри, горох, журавлину або барбарис.

  1. У казан відправляйте баранину шматочками, цибулю кільцями і обсмажуйте до напівготовності.
  2. Потім накрийте кришкою і томіть протягом години.
  3. Викладіть зверху часточками нарізану айву, поперчіть, посоліть, присипаючи прянощами і цукром. Зверху викладіть сало, морква, зіру, родзинки, журавлину і часточки лимона з шкіркою.
  4. Засипте рис, залийте водою і томіть, поки не википить вся вода.

Кутя з корицею

Візьміть стакан рису, півсклянки кураги з родзинками, топлене масло, 2 столові ложки цукру, 3 столові ложки горіхів, по щіпці кардамону, кориці і шафрану.

  1. Масло розігрійте на сковороді, покладіть рис і обсмажте його до золотистого кольору.
  2. Додайте до рису все фрукти і прянощі і смажте ще протягом 5 хвилин.
  3. Залийте рис водою і тушіть 40 хвилин.
  4. При подачі посипте кутю подрібненими горіхами.

Смачного!

Читай также: Рождественский торт с панеттоне - рецепт от шеф-повара Люси Варнавы

Нагадаємо, раніше ми розповідали про всі 12 страв різдвяного столу та про те, що готують на Різдво в різних країнах світу.

Выбор редакции

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK