Різдвяні рецепти України: ТОП-5 смачної випічки

В Україні святкування Різдва завжди було величезним святом. Його шанували та намагалися дотримуватися належних звичаїв та традицій. Й дотепер в раздвяні дні в повітрі витає атмосфера добра, люди збираються за сімейними столами, дарують один одному подарунки, кажуть гарні тости і проводять час із задоволенням, відпочиваючи і насолоджуючись моментом. 

Бажано, щоб за столом у Святвечір збиралася вся родина. На столі має стоти свічка, запалювати яку повинен господар будинку. За стіл в Святий вечір потрібно сідати тільки з появою першої зірки на небі. Також є така традиція: як тільки настане опівночі з 6 на 7 січня, необхідно розкрити вікна і двері, щоб Різдво увійшло в будинок.

Рецепти, ідеї та поради до Нового року та Різдва - ТУТ

Випічка, як символ достатку та родинного тепла, займала окреме місце на Різдво. Красива, ароматна, смачна, численна - господині намагалися напекти якомога більше смаколиків, щоб було, чим пригостити друзів та гостей та щоб відпочити у святкові дні від готовки. Ми зібрали 5 рецептів випічки. що ще з давних часів на Різдво була на столах українців, адоптували дещо до сучасності та пропонуємо вам в це Різдво приготувати святковий стіл за цими рецептами. 

ТОП-5 різдвяної випічки

Відкривають нашу підборку різдвяні бобальки. Раніше бобальки з'являлися на кухні українця 2 рази в році: на Маковий Спас і на Різдво. Причому ці маленькі кульки з тіста, посипані маком і просочені медом, були однією з обов'язкових страв тодішнього різдвяного столу.

Традиція випікання бобальок перед Різдвом є також в Словаччині (вважається, що саме там і з'явився цей рецепт) і в Польщі. Цікаво, що в Україні найбільш популярні бобальки в закарпатському регіоні. Причому, готують їх тут по-різному: є як солодкі, так і несолодкі, навіть з білими грибами або квашеною капустою.

Ароматні та ошатні віночки з маком це було своєрідне кулінарне відображення одного з головних символів свята - різдвяного вінка. Доречі, різдвяний вінок має глибоке символічне значення. Так, його форма - коло - символізує вічне життя, дароване Богом. Зелений колір хвої (а раніше вінки робили з вічнозелених лавра, падуба, кедра) - колір життя. 4 свічки, які традиційно вплітали або вставляли у вінок, позначали чотири сторони світу.

Традиційно різдвяним вінком прикрашали двері. Таким чином наші пращури намагалися вберегти будинок від усього поганого, залучити щастя, достаток і благополуччя. Також вінок був яскравим сигналом гостинності, мовляв в цьому будинку завжди раді гостям.

Випічка завжди займала особливе місце на різдвяному і новорічному столі: всілякі пиріжки, булочки, калачі та, звичайно ж, різдвяний хліб з запеченими символами

Приготуванню різдвяного хліба господиня присвячувала окремий день.Тоді не можна було відволікати її від випікання хліба, адже він був яскравим символом врожаю, життя і було важливо, щоб вийшов пишним, добре пропечений, смачним. 

Була традиція запікати в хліб символи, які приносили б удачу, багатство і захищали від невдач: часник, горох, сушену сливу, дрібні монети і т.д. Їли такий хліб обережно, спочатку ламаючи і оглядаючи свій шматок, а після повільно пережовуючи, намагаючись відчути, чи не попався який-небудь символ. Знайшовши подарунок, його тлумачили, а майбутнє тих, кому нічого не дісталося в хлібі, вважалося таким, що належить цілком їхній волі.

Традиція готувати на різдвяний Святвечір дванадцять страв символізує 12 апостолів і 12 місяців року. Серед таких традиційних частувань як кутя, узвар, вареники, домашній хліб, були неодмінно і різдвяні печені пиріжки. Пиріжки, як і хліб, вважалися символом благополуччя в українців, для яких хліборобство було традиційним заняттям. Їх пекли в тому числі й для колядників, їх давали з собою за веселі колядки. А також ними пригощали гостей, які могли заглянути. Адже невеликі пиріжки зручно з'їсти, якщо ходиш, як то кажуть, від столу до столу. А ще хрещеники, разом з кутею, на санках відвозили пиріжки своїм хрещеним.

А завершує наш ТОП різдвяної випічки смачний завиванець з яблуками. Це рулет з дріжджового з начинкою з різних інгредієнтів (м'яса, овочів, фруктів). Але найчастіше готувалися завиванці з яблуками, які дбайливо зберігалися в затишному місці до цієї пори. Свою назву ця випічка отримала через свою круглу форму. У центр завиванця ставили свічку, клали яблуко або сіль, якщо готувався несолодкий пиріг.

Сподіваємося, напередодні Різдва ці рецепти стануть вам у нагоді!

Веселих свят та щедрого столу!

Давайте дружити!

Нагадаємо, раніше ми розповідали, в яку суму обійдуться новорічний стіл-2021 та ділилися с читачами порадами про те, як зібрати сирну тарілку

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK