7 квітня відзначається велике свято Благовіщення Пресвятої Богородиці. В це свято наші пращури зазвичай пекли булочки у вигляді жайворонків. Цією випічкою вони намагалися привернути весну, тепло, урожай і приємні зміни в житті.
А ще за доппомогою цих пташок незаміжні дівчата гадали на судженого. Для цього вони нарізали папірці, писали на них них імена передбачуваних кандидатів в чоловіки, а потім вкладали їх в кілька булочок. З яким ім'ям попадалася булочка, від того і чекали сватів.
Читай также: Благовещение: дата, традиции, история, запреты
Рецепт булочок-жайворонків
Складові:
- вода - 500 мл,
- дріжджі свіжі - 30 г,
- цукор - 0,5-0,75 склянки,
- ванільний цукор - 1 чайна ложка,
- сіль - 1 чайна ложка,
- рослинне масло - 0,5 склянки,
- борошно - 6-8 склянок
- родзинки для прикраси,
- рослинне масло або солодкий чай для змазування.
Спосіб приготування:
- Приготувати дріжджове тісто. Готове тісто розкатати в джгут і розділити його на 40 рівних частин.
- Кожен шматочок тіста розкатати в джгут довжиною близько 15 см.
- Зав'язати жгут вузлом, надаючи одному кінчику форму головки птиці. Інший кінчик трохи розплющити і зробити кілька надрізів у вигляді хвостика птиці.
- Зробити очі з родзинок (розрізати родзинку на кілька частин).
- На змащене маслом деко викласти жайворонків і поставити в тепле місце, щоб тісто піднялося.
- Коли жайворонки підійдуть, змастити їх рослинною олією або солодким чаєм.
- Випікати булочки 20-25 хвилин при температурі 180°С.
- Готових жайворонків зняти з дека, покласти на дерев'яну поверхню, злегка збризнути водою, накрити рушником і залишити відпочити на 10-15 хвилин.
Смачного!
Читай также: Как правильно накрыть пасхальный стол
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як треба правильно виходити з Великого посту та ділилися рецептами незвичної пасхи.