Благовіщення Богородиці: рецепт пісних жайворонків

7 квітня відзначається велике свято Благовіщення Пресвятої Богородиці. В це свято наші пращури зазвичай пекли булочки у вигляді жайворонків. Цією випічкою вони намагалися привернути весну, тепло, урожай і приємні зміни в житті.

А ще за доппомогою цих пташок незаміжні дівчата гадали на судженого. Для цього вони нарізали папірці, писали на них них імена передбачуваних кандидатів в чоловіки, а потім вкладали їх в кілька булочок. З яким ім'ям попадалася булочка, від того і чекали сватів.

Рецепт булочок-жайворонків

Складові:

  • вода - 500 мл,
  • дріжджі свіжі - 30 г,
  • цукор - 0,5-0,75 склянки,
  • ванільний цукор - 1 чайна ложка,
  • сіль - 1 чайна ложка,
  • рослинне масло - 0,5 склянки,
  • борошно - 6-8 склянок
  • родзинки для прикраси,
  • рослинне масло або солодкий чай для змазування.

Спосіб приготування:

  1. Приготувати дріжджове тісто. Готове тісто розкатати в джгут і розділити його на 40 рівних частин.
  2. Кожен шматочок тіста розкатати в джгут довжиною близько 15 см.
  3. Зав'язати жгут вузлом, надаючи одному кінчику форму головки птиці. Інший кінчик трохи розплющити і зробити кілька надрізів у вигляді хвостика птиці.
  4. Зробити очі з родзинок (розрізати родзинку на кілька частин).
  5. На змащене маслом деко викласти жайворонків і поставити в тепле місце, щоб тісто піднялося.
  6. Коли жайворонки підійдуть, змастити їх рослинною олією або солодким чаєм.
  7. Випікати булочки 20-25 хвилин при температурі 180°С.
  8. Готових жайворонків зняти з дека, покласти на дерев'яну поверхню, злегка збризнути водою, накрити рушником і залишити відпочити на 10-15 хвилин.

Смачного!

Читай также: Как правильно накрыть пасхальный стол

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як треба правильно виходити з Великого посту та ділилися рецептами незвичної пасхи

Выбор редакции

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK