Соус бер блан: покроковий рецепт приготування

Бер блан - масляний французький соус, який традиційно подається до рибних страв, рідше - до м'ясних.

Історія свідчить, що соус Бер блан був випадково "винайдений" на початку XX століття шеф-кухарем французького ресторану «La Buvette de la Marine» Клеменс Лефевр. За легендою, вона готувала соус беарнез, щоб приправити їм щуку, але забула покласти яєчні жовтки і естрагон, так і вийшов відомий сьогодні масляний соус.

Назва соусу Бер Блан (Beurre Blanc) дослівно перекладається як «біле масло». Сам соус  - це легко ароматизоване і емульговане вершкове масло, яке вигідно підкреслює рибу і морепродукти. 

Основа соусу це суміш білого вина і білого винного оцту в поєднанні з цибулею-шалот, сіллю і перцем. Традиційно для створення основи продукту кухаря вибирають Muscadet - кисле вино з долини Луари, але можна використовувати будь-яке біле сухе вино. А от якщо замість білого вина використовувати червоне сухе вино, то такий соус називається Бер Руж (Beurre Rouge) - соус, що ідеально пасує подається до м'яса і до качки. 

Як приготувати соус Бер блан

Складові:

  • Вершкове масло 200 г
  • Сухе біле вино 3 ст.л
  • Білий винний оцет 3 ст.л
  • Цибуля шалот 1 шт
  • Листя петрушки 2 ст.л
  • Сіль за смаком
  • Чорний мелений перець - за смаком

Спосіб приготування:

  1. Вершкове масло наріжте кубиками зі стороною 2.5-3 см. та поверніть назад до холодильника.
  2. Лук шалот наріжте дуже тонко. Листя петрушки наріжте теж дуже дрібно.
  3. Покладіть цибулю в товстостінну каструльку, залийте вином і оцтом і уваріть суміш на маленькому вогні так, щоб залишилося близько 1,5 ст.ложки.
  4. Як тільки суміш уварилася, включить ручний міксер на малу швидкість і почніть, збиваючи вміст каструльки, додавати шматочки масла, можна навіть по два шматочки відразу. Продовжуйте збивати на невеликій і постійної швидкості. Масло, таючи, має перетворитися в кремову емульсію.
  5. Коли масло скінчиться, потримайте каструлю на вогні 2-3 секунди. Вмішайте петрушку.
  6. Якщо соус здасться вам занадто густим, трохи розведіть його рибними соками (від того блюда, яке готуєте), посоліть і поперчіть.

Поради

  • Деякі рецепти допускають додавання невеликої кількості густих вершків, безпосередньо перед вбивання масла, щоб смак готової соусу вийшов ще більш ніжним і оксамитовим.
  • Зазвичай бер блан зазвичай проціджують, щоб видалити цибулю-шалот, однак, любителі текстурного, а не гладкого соусу, цей етап пропускають. Виходить теж дуже смачно

Смачного!

Читай также: Рецепты соусов от шеф-поваров мишленовских ресторанов

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептами 10 найбільш популярних в світі соусів та радили, які соуси найкраще підходять до пасти.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK