Різдвяні рецепти України: хліб із запеченими символами

Випічка завжди займала особливе місце на різдвяному і новорічному столі: всілякі пиріжки, булочки, калачі та, звичайно ж, різдвяний хліб.

Приготуванню різдвяного хліба господиня присвячувала окремий день.Тоді не можна було відволікати її від випікання хліба, адже він був яскравим символом врожаю, життя і було важливо, щоб вийшов пишним, добре пропечений, смачним. 

Була традиція запікати в хліб символи, які приносили б удачу, багатство і захищали від невдач: часник, горох, сушену сливу, дрібні монети і т.д.

Партнер проекту "Різдвяні рецепти України" - дріжджі "Духмяна Хата".

Їли такий хліб обережно, спочатку ламаючи і оглядаючи свій шматок, а після повільно пережовуючи, намагаючись відчути, чи не попався який-небудь символ. Знайшовши подарунок, його тлумачили, а майбутнє тих, кому нічого не дісталося в хлібі, вважалося таким, що належить цілком їхній волі.

"Я в свій пиріг кладу фасолінку, мідну монетку, маленьку срібну підкову і крихітне колечко, - розповіла мешканка Закарпаття Анастасія Даліда. - За вечерею збирається вся родина, кожен бере по шматочку пирога. Кому дісталося колечко - хай готується до весілля, монетка - до багатства, підкова - до удачі. А квасоля - до переїзду. Але їсти диво-хліб потрібно обережно, адже можна і зуб зламати. А ще різдвяний хліб має цілющу силу. Якщо в будинку хтось захворів, хліб слід вмочити в освячене вино і давати хворому по шматочку. Людині відразу сила додасться, і він одужувати почне!"

Читай также: Різдвяні рецепти України: бобальки

Іноді в хліб кладуть тільки 1 монету (або сливку) і відповідно, той, у чиєму шматку вона виявлялася, отримував благословення удачею на весь наступний рік.

"Коли я була маленькою, моя бабуся таємно позначала хліб гілочкою базиліка, щоб натякнути мені, де монета", - поділилася якось в своєму Інстаграмі користувачка QueenSashy. Магія запечених в хлібі монет визначила її професійний шлях, вона стала популярним фуд-фотографом.

До речі, подібні традиції були і в інших країнах: Болгарії, Сербії, Греції, адже ідея ворожіння в один з найчарівніших днів року, здавалося, лежала на поверніть.

Рецепт різдвяного хліба із запеченими символами

Інгредієнти:

  • Тепле (кімнатної температури) молоко - 0,5 літра
  • Цукор - 2-4 столові ложки
  • Сіль - 1 столова ложка
  • Дріжджі "Духмяна Хата"- 50 грам

  • Яйця - 3-4 штуки
  • Маргарин - 125 грам.
  • Борошно - близько 2 склянок + скільки візьме тісто

Спосіб приготування:

  1. Спочатку замішайте опару. Для цього з'єднайте молоко, 1-2 ст.л. цукру, сіль, дріжджі "Духмяна Хата" і борошно.
  2. Дайте постояти 1-2 години.

3. Після цього змішайте міксером яйця з 1-2 столовими ложками цукру і вилийте в опару.

4. Додайте борошна, замісіть тісто. Воно буде виходити досить крутим. В кінці замісу додайте ще маргарин.

5. Гарненько вимісіть тісто. Накрийте рушником і дайте постояти ще 1-2 години.

6. Тісто, що підійшло розділіть на 2 частини із співвідношення, що перша частина це 3/4 тіста, а інша - 1/4 всього тіста.

7. З більшої частини розкачайте 4 смужки і сплетіть косичку. При плетінні сховайте в тісто підготовлені (вимиті, висушені і трохи притрушені борошном символи, при бажанні їх можна загорнути попередньо в харчову фольгу)

8. Тісто, що залишилося, теж розділіть на 3 частини і сплетіть в косичку.

Читай также: Різдвяні рецепти України: віночки з маком

9. Покладіть тісто в форму: спочатку велику косу, потім на неї покладіть маленьку. Залиште на півгодини підходити.

10. Змастіть збитим яйцем і поставте в духовку на годину при 180 градусах.

Смачного!

Бажаємо вам веселого Нового року та щасливого Різдва!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK