Читати цю статтю російською
Партнер проекту "Різдвяні рецепти України" - дріжджі "Духмяна Хата"
Різдвяний вінок - не просто красивий декор, він має глибоке символічне значення. Так, його форма - коло - символізує вічне життя, дароване Богом. Зелений колір хвої (а раніше вінки робили з вічнозелених лавра, падуба, кедра) - колір життя. 4 свічки, які традиційно вплітали або вставляли у вінок, позначали чотири сторони світу.
Традиційно різдвяним вінком прикрашають двері. Таким чином наші пращури намагалися вберегти будинок від усього поганого, залучити щастя, достаток і благополуччя. Також вінок був яскравим сигналом гостинності, мовляв в цьому будинку завжди раді гостям.
Намагалися відтворити цей яскравий різдвяний символ і кулінарно - у випічці. Причому, віночки з тіста з різними начинками випікалися в різних країнах. В Україні в якості начинки найчастіше використовувався мак.
Віночки з маком, рецепт
Інгредієнти
для тіста:
- Яйця - 2 шт.
- Сметана - 40 м
- Пшеничне борошно вищого сорту - 500 г.
- Молоко - 200 мл.
- Дріжджі "Духмяна Хата"- 25 м
- Цукор - 5 столових ложок
- Ванільний цукор - 10 г.
- Рафінована олія - 20 мл.
- Сіль - щіпка
для начинки:
- Мак подрібнений - 250 г.
- Цукор - 100 г.
- Ванільний цукор - 10 г.
для змазування віночків:
- Яєчний жовток - 1 шт.
- Молоко - 3 столові ложки
Спосіб приготування:
1. У миску налийте теплої (не більш 38 градусів С) молока, додайте столову ложку цукру, розмішайте.
2. Додайте дріжджі "Духмяна Хата", розкришивши. Перемішайте.
3. Додайте половину борошна (20 г), розмішайте делікатно і залиште підходити.
4. В окрему мисочку розбийте яйця, додайте цукор, що залишився і ванільний цукор, розміщайте. Додайте сметану.
5. Перемішайте отриману масу з опарою, що вже підійшла, а потім - з борошном.
6. Поступово додаючи олію, вимішайте тісто. Накрийте тісто чистою і сухою серветкою, залиште його для підходу на 1-1,5 години в теплому місці без протягів.
7. Поки тісто підходить, займіться начинкою. Для цього добре промийте мак, залийте водою і доведіть до кипіння, знову промийте та процідіть. Подрібніть мак в блендері та перемішайте його зі звичайним і ванільним цукром.
8. Тісто, що підійшло обімніть і розріжте навпіл. Кожну частину розкатайте в великий і досить тонкий шар тіста.
9. Покрийте його половиною макової начинки, розподіліть максимально рівномірно.
10. Складіть пласт тіста, загнувши спочатку один край до центру, а потім інший.
Читай также: Різдвяні рецепти України: бобальки
11. Пройдіться трохи качалкою по цій заготовці. А після цього наріжте на смужки шириною близько 1 см.
12. Поверніть кожну макову смужку по спіралі і з'єднайте краї, формуючи віночок.
13. Викладіть віночки на деко і залиште хвилин на 10-15 для підходу.
14. Змастіть заготовки змішаним з яєчним жовтком молоком. Помістіть їх в розігріту піч - хвилин на 15-20.
Ось такі чудові віночки у вас вийдуть - ошатні, ароматні і дуже смачні!
Фото і рецепт Лариси Харченко, alimero.ru.
Бажаємо вам веселого Нового року та щасливого Різдва!