Різдвяні рецепти України: віночки з маком

Читати цю статтю російською

Партнер проекту "Різдвяні рецепти України" - дріжджі "Духмяна Хата"

Різдвяний вінок - не просто красивий декор, він має глибоке символічне значення. Так, його форма - коло - символізує вічне життя, дароване Богом. Зелений колір хвої (а раніше вінки робили з вічнозелених лавра, падуба, кедра) - колір життя. 4 свічки, які традиційно вплітали або вставляли у вінок, позначали чотири сторони світу.

Традиційно різдвяним вінком прикрашають двері. Таким чином наші пращури намагалися вберегти будинок від усього поганого, залучити щастя, достаток і благополуччя. Також вінок був яскравим сигналом гостинності, мовляв в цьому будинку завжди раді гостям.

Намагалися відтворити цей яскравий різдвяний символ і кулінарно - у випічці. Причому, віночки з тіста з різними начинками випікалися в різних країнах. В Україні в якості начинки найчастіше використовувався мак.

Віночки з маком, рецепт

Інгредієнти

для тіста:

  • Цукор - 5 столових ложок
  • Ванільний цукор - 10 г.
  • Рафінована олія - 20 мл.
  • Сіль - щіпка

для начинки:

  • Мак подрібнений - 250 г.
  • Цукор - 100 г.
  • Ванільний цукор - 10 г.

для змазування віночків:

  • Яєчний жовток - 1 шт.
  • Молоко - 3 столові ложки

Спосіб приготування:

1. У миску налийте теплої (не більш 38 градусів С) молока, додайте столову ложку цукру, розмішайте.

2. Додайте дріжджі "Духмяна Хата", розкришивши. Перемішайте.

3. Додайте половину борошна (20 г), розмішайте делікатно і залиште підходити.

4. В окрему мисочку розбийте яйця, додайте цукор, що залишився і ванільний цукор, розміщайте. Додайте сметану.

5. Перемішайте отриману масу з опарою, що вже підійшла, а потім - з борошном.

6. Поступово додаючи олію, вимішайте тісто. Накрийте тісто чистою і сухою серветкою, залиште його для підходу на 1-1,5 години в теплому місці без протягів.

7. Поки тісто підходить, займіться начинкою. Для цього добре промийте мак, залийте водою і доведіть до кипіння, знову промийте та процідіть. Подрібніть мак в блендері та перемішайте його зі звичайним і ванільним цукром.

8. Тісто, що підійшло обімніть і розріжте навпіл. Кожну частину розкатайте в великий і досить тонкий шар тіста.

9. Покрийте його половиною макової начинки, розподіліть максимально рівномірно.

10. Складіть пласт тіста, загнувши спочатку один край до центру, а потім інший.

Читай также: Різдвяні рецепти України: бобальки

11. Пройдіться трохи качалкою по цій заготовці. А після цього наріжте на смужки шириною близько 1 см.

12. Поверніть кожну макову смужку по спіралі і з'єднайте краї, формуючи віночок.

13. Викладіть віночки на деко і залиште хвилин на 10-15 для підходу.

14. Змастіть заготовки змішаним з яєчним жовтком молоком. Помістіть їх в розігріту піч - хвилин на 15-20.

Ось такі чудові віночки у вас вийдуть - ошатні, ароматні і дуже смачні!

Фото і рецепт Лариси Харченко, alimero.ru.

Бажаємо вам веселого Нового року та щасливого Різдва!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK