Партнер проекту "Різдвяні рецепти України" - дріжджі "Духмяна Хата".
Традиція готувати на різдвяний Святвечір дванадцять страв символізує 12 апостолів і 12 місяців року. Серед таких традиційних частувань як кутя, узвар, вареники, домашній хліб, були неодмінно і пиріжки. Популярність пиріжків на Різдво пояснювалася декількома причинами.
По-перше, пиріжки, як і хліб, вважалися символом благополуччя в українців, для яких хліборобство було традиційним заняттям.
По-друге, пиріжки пекли в тому числі і для колядників, їх давали з собою за веселі колядки. А також ними пригощали гостей, які могли заглянути. Адже невеликі пиріжки зручно з'їсти, якщо ходиш, як то кажуть, від столу до столу. А ще хрещеники, разом з кутею, на санках відвозили пиріжки своїм хрещеним.
Читай также: Різдвяні рецепти України: віночки з маком
Українські господині пекли пиріжки з різноманітними начинками: гречкою, м'ясом, капустою, з грушею, яблуками, маком. Вважалося, якщо пиріжки вийдуть красивими, смачними та ароматними, то і наступний рік буде вдалим.
Рецепт різдвяних печених пиріжків
Інгредієнти:
- Дріжджі "Духмяна Хата"- 60 гр.
- молоко - 0,5 літра
- яйця - 5 штук
- цукор - 250 грам
- масло вершкове - 100 грам
- борошно - 1 кг.
- масло - 2 столові ложки
- сіль - щіпка
Спосіб приготування:
1. Налийте в склянку трохи теплої води. Додайте половину чайної ложки цукру. Розмішуйте, поки цукор розчиниться.
2. Додайте дріжджі "Духмяна Хата".
3. Яйця ретельно збийте з цукром.
4. У миску насипте частину просіяного борошна. Додайте дріжджі, олію. Також - збиті з цукром яйця. Влийте масло і досипьте дрібку солі.
5. Поступово замісіть тісто, додаючи борошна.
6. Миску з тістом накрийте рушником і поставте в тепле місце на годину або півтори. Тісто має збільшитися в розмірах.
Читай также: Різдвяні рецепти України: хліб із запеченими символами
7. Після цього вимісіть тісто ще раз. Зробіть з нього невеликі кульки. Розкатайте з них заготовки для пиріжків. Покладіть в них начинку. Зліпіть пиріжки.
8. Викладіть пиріжки на змащене маслом деко і залиште на деякий час постояти.
9. Після цього змастіть зверху збитим яєчним жовтком і поставте в нагріту до 200 градусів духовку.
10. Запікайте різдвяні пиріжки до рум'яної скоринки.
Смачного!
Бажаємо вам веселого Нового року та щасливого Різдва!