Старовинні рецепти української кухні: Бандуряники

Один зі способів, як незвично та цікаво приготувати картоплю. Саме так готували її здавна нащі пращури, а точніше етнографічна група українців, що називалася лемки. 

Цікаве визначення назви блюда, адже у перекладі з діалекту лемків «бандура» - картопля. Як смаковала картопля лемкам, можете дізнатися ї ви, якщо виділите час на приготування цієї смачної страви - ніжних бандуряників, просочених грибним соусом і запечених під сирною шапочкою.

Інгредієнти:  

  • 220 г печериць
  • 150 мл води
  • 1 ст.л. борошна
  • 1 цибулина
  • 800 г картоплі
  • 190 мл сметани

Читай также: Ресторанні хитрощі: готуємо ідеальне картопляне пюре

Для грибного соусу:

  • 1 яйце
  • 2 ст.л. вершкового масла

Для бандуряників:

  • 1 ст.л. сметани
  • 2 ст.л. з верхом борошна (якщо тісто рідке додати ще 1-2 ст.л борошна)
  • сир твердий за бажанням
  • 2-3 зубчики часнику
  • рослинне масло для смаження
  • сіль, чорний перець за смаком

Спосіб приготування:

  1. Картоплю натерти на дрібній тертці як для драніків. Можна злити зайву рідину.
  2. До картоплі  додати натерті на дрібній тертці цибулю і часник, яйце, сметану і муку. Якщо потрібно додати додатково ще борошна.
  3. Картопляну масу викладати ложкою в розігріте масло і смажити невеликі бандурянікі.
  4. На розтопленому вершковому маслі спасерувати цибулю, додати гриби, сіль і перець за вкусу. Тушкувати 5 хвилин.
  5. Потім додати борошно, швидко перемішати і поступово додати воду. Варити 1 хвилину. Додати сметану і варити соус 5 хвилин.
  6. У горшики для запікання або форму для запікання на дно налити трохи соусу, а зверху покласти бандуряники.
  7. Шари повторювати, поки не заповниться горшочок. На верхній бандурянік налити трохи соусу і за бажанням присипати сиром.
  8. Запікати 15 хвилин при температурі 190С.

Читай также: Старовинні рецепти української кухні: Кох з рису та яблук

Смачного!

Всі рецепти циклу "Старовинні рецепти української кухні" ви знайдете ТУТ

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK