Фото: www.istockphoto.com
Один зі способів, як незвично та цікаво приготувати картоплю. Саме так готували її здавна нащі пращури, а точніше етнографічна група українців, що називалася лемки.
Цікаве визначення назви блюда, адже у перекладі з діалекту лемків «бандура» - картопля. Як смаковала картопля лемкам, можете дізнатися ї ви, якщо виділите час на приготування цієї смачної страви - ніжних бандуряників, просочених грибним соусом і запечених під сирною шапочкою.
Інгредієнти:
- 220 г печериць
- 150 мл води
- 1 ст.л. борошна
- 1 цибулина
- 800 г картоплі
- 190 мл сметани
Читай также: Ресторанні хитрощі: готуємо ідеальне картопляне пюре
Для грибного соусу:
- 1 яйце
- 2 ст.л. вершкового масла
Для бандуряників:
- 1 ст.л. сметани
- 2 ст.л. з верхом борошна (якщо тісто рідке додати ще 1-2 ст.л борошна)
- сир твердий за бажанням
- 2-3 зубчики часнику
- рослинне масло для смаження
- сіль, чорний перець за смаком
Спосіб приготування:
- Картоплю натерти на дрібній тертці як для драніків. Можна злити зайву рідину.
- До картоплі додати натерті на дрібній тертці цибулю і часник, яйце, сметану і муку. Якщо потрібно додати додатково ще борошна.
- Картопляну масу викладати ложкою в розігріте масло і смажити невеликі бандурянікі.
- На розтопленому вершковому маслі спасерувати цибулю, додати гриби, сіль і перець за вкусу. Тушкувати 5 хвилин.
- Потім додати борошно, швидко перемішати і поступово додати воду. Варити 1 хвилину. Додати сметану і варити соус 5 хвилин.
- У горшики для запікання або форму для запікання на дно налити трохи соусу, а зверху покласти бандуряники.
- Шари повторювати, поки не заповниться горшочок. На верхній бандурянік налити трохи соусу і за бажанням присипати сиром.
- Запікати 15 хвилин при температурі 190С.
Читай также: Старовинні рецепти української кухні: Кох з рису та яблук
Смачного!
Всі рецепти циклу "Старовинні рецепти української кухні" ви знайдете ТУТ