Напередодні славного свята - Медового спаса - ми підібрали рецепти найцікавіших тортів на основі меду, які називають "Медовик". Сподіваємося, ви оберете один з них в якості святкової випічки в цей день.
Медовик на швидку руку
Інгредієнти:
Для коржів:
- Яйце - 2 шт.
- Цукор - 1 стакан
- Мед - 2 ст.л.
- Вершкове масло, порізане шматочками - 2 ст.л.
- Сода - 1 ч.л.
- Борошно - 3 склянки
Для крему:
- Густа сметана - 2 склянки
- Цукор - 1,5 склянки
Читай также: Медовий Спас: прикраса столу - пиріг "Соняшник"
Спосіб приготування:
1. Всі продукти для тіста, крім борошна, змішайте в каструлі з антипригарним покриттям і поставте на дуже повільний вогонь. Помішуйте масу протягом 3-5 хвилин, щоб масло повністю розтопилося.
2. Поступово додавайте борошно і замісіть тісто. Розділіть ще тепле тісто на 7-8 рівних частин і тонко розкатайте, обсипавши коржі борошном з усіх боків. Форму з низькими бортами змажте маслом і перекладіть на неї корж. Випікайте в розігрітій до 180 градусів духовці до золотистого кольору.
3. Сметану ретельно збийте з цукром. Готовим кремом промажьте коржі, останній корж розкришіть і обсипте крихтою верх і боки торта.
Рецепт Медовик для мультиварки
Інгредієнти:
- Яйцо - 5 шт.
- Цукор - 270 г
- Мед - 135 г
- Сода - 3/4 ч.л.
- Борошно - 360 г
- Сметана (для крему) - 25% 300 г
- Цукрова пудра - 200 г
Спосіб приготування:
1. Для початку змащуємо чашу мультиварки вершковим маслом і посипаємо цукром, тоді торт не пристане. До речі, якщо у вас старенька мультиварка і до неї вже все пристає, не впадайте у відчай - вистилайте дно чаші пергаментним папером і все буде випікатися на «відмінно».
2. Борошно просіваємо, змішуємо з содою і відставляємо в сторону.
3. Потім міксером збиваємо яйця і цукор в міцну піну. Не припиняючи збивати, поступово додаємо розтоплений мед.
4. Тепер змішуємо борошно з яєчно-медовою сумішшю і швидко замішуємо тісто, воно повинно бути рідке, як на оладки. Виливаємо тісто в чашу мультиварки і виставляємо режим "Випічка" на 50 хвилин. Відкривати мультиварку під час випічки не можна, бо бісквіт осяде.
5. Поки випікається бісквіт, збиваємо інгредієнти для крему - сметану або цукрову пудру. Готовий бісквіт виймаємо, розрізаємо на коржі і промазуємо кремом. До слова, для приготування медовика можна використовувати будь-який улюблений вами крем, навіть звичайне згущене молоко підійде.
Медовик з фруктами
Інгредієнти:
Для тіста
- Мед - 1 стакан
- Сода - 1 ст.л. без гірки
- Яйця - 5 шт.
- Цукор - 1 стакан
- Борошно - 4 склянки
Для крему:
- Цукор - 1 стакан
- Жирна сметана - 800 г
- Ванілін - щіпка
- Свіжі або консервовані фрукти - за смаком
Читай также: Медовий Спас: рецепт булочок "Яблучки"
Спосіб приготування:
1. Розтопити мед на водяній бані, додати соду. Збити яйця з цукром, додати до меду і перемішати. Всипати 4 склянки борошна, перемішати. Має вийти густе липке тісто. Викласти його на два великих дека, застелених пергаментним папером. Розрівняти ложкою або силіконовою лопаткою.
2. Відправити в розігріту до 200 ° С духовку і випікати 25-30 хвилин до золотистого кольору. Остудити і зняти папір.
3. Для крему збити жирну сметану і цукор, додати ванілін. Змастити коржі кремом, додавши фрукти: нарізані банани, персики, ківі, малину або полуницю. Поставити торт в холодильник на кілька годин.
Медовик з карамельним кремом
Інгредієнти:
- Мука - 450 г
- Мед - 2 ст.л.
- Цукор - 150 г
- Масло вершкове - 70 г
- Яйце - 2 шт.
- Молоко - 200 мл
- Розпушувач - 1/2 ч.л.
- Мед - 100 г
- Масло вершкове - 250 г
- Цукор - 150 г
- Молоко - 3/4 склянки
- Борошно - 3 ст.л.
Спосіб приготування:
1. Збити до піни молоко, цукор, яйця, мед. Додати вершкове масло, поставити на слабкий вогонь і помішуючи, готувати до отримання пишної густої маси.
2. Просіяти борошно з розпушувачем. Після того, як яєчна маса охолоне, замісити тісто, потроху додаючи борошно. Розділити тісто на чотири частини, розкачати, випікати на присипаному борошном аркуші на сильному вогні.
3. З цукру приготувати світлу карамель, залити її кавою, змішаним з ромом, варити на слабкому вогні до розчинення карамелі.
4. Окремо змішати каву з борошном, залити карамель з кавою. Поставити на слабкий вогонь і довести до загустіння, постійно помішуючи.
5. Готову суміш охолодити, додати розтерте з медом вершкове масло. Збити до отримання густого однорідного крему.
6. Остиглі коржі змастити карамельним кремом і поставити в холодильник на ніч.
Приємного апетиту і смачних медовиков!
У чому сенс цього свята Спаса і чому він Медовий та Мокрий
Історія Медового Спаса починається в IX столітті в Константинополі. Щороку частина Животворного Хреста, який зберігався в домовій церкві грецьких імператорів, приносили в храм Святої Софії і освячували воду для зцілення хвороб. Перший день серпня був обраний саме тому, що в цьому самому жаркому місяці особливо поширювалися хвороби, люди ж прикладалися до Хреста, на якому був розіп'ятий Христос, пили освячену ним воду і ставали здоровішими. Звідси первинна назва цього Спаса - Мокрий Спас.
Читай также: Праздники Спаса: когда и как празднуются
А медовим цей перший серпневий Спас став тому, що починався сезон збору меду. До цього дня пасічники зазвичай вибирали вулик з самим багатим урожаєм, виймали з нього соти і несли їх до церкви на освячення. Частина освяченого меду пасічники залишали собі, частина - як підношення священикам.
Медом було прийнято ділитися з бідними, що вітали бджолярів, а також з дітлахами, які в цей день приходили на пасіки.