6 серпня - Всесвітній день гірчиці: як вона з'явилася

Всесвітній день гірчиці відзначається щорічно 6 серпня. Видів цієї приправи існує дуже багато, але всі вони готуються з зерен однойменного рослини.

Гурмани і просто любителі використовують гірчицю в якості добавки до різних страв, найчастіше - м'ясних. Але перш ніж цей соус потрапив на наш стіл, йому довелося зазнати чимало змін.

У старовинних рукописах гірчицю починають згадувати ще в Стародавньому Римі. Саме там люди вперше оцінили цілющі властивості і смакові якості цієї приправи.

Наступними були греки, які вважали, що насіння гірчиці мають чарівними властивостями. Вони додавали їх в любовні напої та лікувальні бульйони. У магічних зілля гірчицю змішували з індійськими насінням та іншими їстівними квітами, намагаючись таким чином досягти необхідного ефекту.

Завдяки римлянам про гірчицю дізналися й інші народи. Саме громадяни Римської імперії поширили зерна цієї рослини спочатку в Німеччині, а потім і в Англії.

В період середньовіччя в північній Європі вважалося, що кілька насіння гірчиці, посіяних навколо будинку, здатні захистити його мешканців від злих духів. За часів наполеонівських війн гірчиця продовжила свою переможну ходу по Європі. Не обходилося і без курйозів - щоб не відставати від моди, нове блюдо стали подавати на десерт.

Читай также: Кулинарные лайфхаки Гордона Рамзи, которые дорогого стоят

В кінці 14 століття, в тих європейських країнах, де гірчиця вже поширилася як приправа до м'ясних страв, почалося справжнє змагання між різними виробниками, що пропонували найрізноманітніші смакові комбінації.

Як завжди буває в таких ситуаціях, на новій моді хотіли заробити дрібні шахраї. У деяких містах були введені дуже високі штрафи - в тому числі і тюремне ув'язнення, за продаж гірчиці поганої якості. А її смак оцінювала спеціальна комісія цінителів цього делікатесу.

Лише два століття по тому була створена перша велика компанія в місті Діжон, яка продавала оцет і гірчицю. Саме там народився добре всім відомий вид сучасного соусу, який і до цього дня використовується багатьма виробниками.

Читай также: Запеченный картофель в горчице: простой и вкусный гарнир

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як можна приготувати горчицю вдома та радили, яку гірчицю краще не використовувати .

Выбор редакции

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK