Україна припиняє експорт коньяку та шампанського

Торгово-промислова палата України (ТПП) припиняє видавати сертифікати на напої під назвою коньяк, арманьяк, граппа, бренді і херес в зв'язку із закінченням терміну перехідного періоду після підписання Угоди про зону вільної торгівлі, повідомляє pravda.com.ua. 

Згідно з додатком 3 регламенту Європейського парламенту і Ради, країнами походження, які можуть використовувати назву коньяк, арманьяк, граппа, бренді і херес, визначені відповідно Франція, Італія і Іспанія. 

"З огляду на, що в Україні закінчився перехідний період після підписання Угоди про ЗВТ, ТПП України припиняє видавати сертифікати на напої під назвою коньяк, арманьяк, граппа, бренді і херес", - сказав віце-президент ТПП Михайло Непран. І відтепер з України буде експортуватися вино ігристе і бренді, відповідно до кодів класифікації зовнішньоекономічної діяльності.

Нагадаємо, в жовтні президент Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони географічних зазначень", прийнятий парламентом.

Читай также: Чому в Україні зникнуть коньяк та шампанське та що з'явиться нового

Цей законопроект є частиною зобов'язань України в рамках угоди про асоціацію. Він повинен забезпечити захист іноземних географічних зазначень і створити підстави для створення таких вказівок в Україні.

Географічне зазначення - це назва або позначення, що ідентифікують товар як відбуваються з певною території, країни, регіону або місцевості і особлива якість, репутація та інші важливі характеристики, які в значній мірі пов'язані з його географічним походженням.

Приклади зареєстрованих географічних зазначень - пармезан, фета, коньяк, шампанське. Наприклад, напій може називатися "коньяком", якщо він виготовлений у французькій провінції Cognac. Міцні напої інших країн, вироблені за подібною технологією, повинні продаватися під назвою "бренді".

Під назвами "коньяк", "шампанське", "пармезан" і т.д. в Україні продаються товари, виготовлені за межами традиційного місця походження товарів. Тобто покупця вводять в оману. "Шампанське" правильно називати "ігристе вино".

Читай также: Как правильно использовать коньяк в кулинарии

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, як в Україні тепер може називатися сир фета та яку назву в Україні може отримати коньяк

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK