Незважаючи на простоту і дешевизну рататуя, це блюдо намагається включити в своє меню кожен ресторан. У далекі часи ця страва була повсякденною їжею звичайних селян влітку, але з часом її смак і користь оцінила і знать.
Блюдо з перців, цукіні, цибулі, часнику, томатів і суміші прованських трав - розмарину, фенхелю, м'яти, кмину, базиліка бере свою назву з французьких слів rata - «їжа» і touiller - «перемішувати».
Аналоги овочевого рататуя є практично в будь-якій країні, де інгредієнтів для нього зростає досить. Так, в Італії це капоната, в Іспанії - пісто, в Угорщині - лечо, в Туреччині - імам баялди.
Вважається, що рататуй придумав в 70-х роках минулого століття французький кухар Герар, зібравши рецепт з власних гастрономічних вражень різних країн. Його блюдо "Конфи баялди" принесло ресторану Герара три мішленівських зірки. А вже послідовники страви стали називати його "мішаниною" - рататуєм.
Є три способи приготувати класичний рататуй.
- Перший - овочі нарізати кубиками і протушкувати в маслі з травами.
- Другий - кожен інгредієнт страви обсмажується окремо, і з'єднується лише в кінці перед подачею на стіл.
- І третій - викласти компоненти в форму для випічки і приготувати в духовці.
Рататуй подається як самостійне блюдо, як супровід до м'яса разом з сочевицею і рисом.
Рецепт рататуя
Інгредієнти:
- часник - 3 зубчики
- баклажан - 1 штука
- кабачок - 1 штука
- помідор - 3 штуки
- морква - 1 штука
- солодкий перець - 1 штука
- ріпчаста цибуля - 1 штука
- рослинне масло - 3 столові ложки, трохи для смаження
- сушений базилік - столова ложка
- сушений орегано - столова ложка
- чорний перець і сіль - за смаком.
Спосіб приготування:
- Приготуйте овочеву подушку для рататуя. Для цього цибулю і моркву наріжте невеликими шматочками і підсмажте їх на рослинному маслі. Додайте в сковороду нарізаний смужками перець.
- З помідорів видаліть шкірку і наріжте, додайте в сковороду разом з базіліком і присолите. Тушкуйте овочі на повільному вогні 10 хвилин.
- Збийте суміш блендером до однорідності і викладіть її на дно форми для випічки.
- Наріжте овочі кружальцями, очистивши баклажан і кабачок від шкірки.
- Викладіть їх в форму, чергуючи один з одним, по колу.
- Дрібно порубайте часник, змішайте його з маслом, сіллю і спеціями. Полийте цією заправкою овочі.
- Накрийте рататуй фольгою і поставте в розігріту до 200 градусів духовку на 45 хвилин.
- Зніміть фольгу і випікайте ще протягом 15 хвилин.
Смачного!
Хочете ще рецептів цієї страви?
Читай также: Кулінарні цікавинки: як з'явився рататуй
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати рататуй із гарбузом та ділилися рецептами рататуя на галеті.