Уявіть собі, ця страва навіть має свій фестиваль! Так, з 2013 року в середині червня в Колочаві, що на Закарпатті, проходить фестиваль "Колочавська ріплянка". Що це за страва така?
Ріплянка - це традиційне блюдо жителів Колочави, яке готують кілька разів на тиждень в кожному будинку села. Складається воно з розвареного в пюре картоплі і кукурудзяного борошна. Чому страва так називається? Тут все просто, на місцевому діалекті "ріпа" - це картопля.
Рецепт ріплянки
- Звіріть картоплю в невеликій кількості води. Воду зливати не слід. Всипте туди попередьньо замочену у теплій воді кукурудзяну крупу (середнього помолу).
- Вимісіть до однорідності.
- Посуд для запікання рясно змастіть вершковим маслом. Виложіть в нього ріплянку, зверху положіть шматочок масла і притрусіть бринзою.
- Запікайте в духовці (220℃) протягом 30-40 хвилин до утворення золотистої корочки.
Подавайте ріплянку зі сметаною та шкварками. Доречними додатками до неї стануть соління та салат з квашеної капусти.
Смачного!
Всі рецепти циклу "Старовинні рецепти української кухні" ви знайдете ТУТ
Нагадаємо, раніше ми розповідали про найбільш популярні страви східної, західної, південної, нівнічної та центральної України.