Партнер проекту "Різдвяні рецепти України" - дріжджі "Духмяна Хата".
Завиванець - традиційне блюдо української кухні, готують його зазвичай на Різдво. Це рулет з дріжджового з начинкою з різних інгредієнтів (м'яса, овочів, фруктів). Але найчастіше готувалися завиванці з яблуками, які дбайливо зберігалися в затишному місці до цієї пори.
Свою назву ця випічка отримала через свою круглу форму. У центр завиванця ставили свічку, клали яблуко або сіль, якщо готувався несолодкий пиріг.
інгредієнти
для тіста:
- Борошно - 500 г.
- Дріжджі "Духмяна Хата" - 20 г
- Яйця - 2 шт.
- Молоко - 125 мл.
- Вода - 125 мл.
- Вершкове масло - 30 г.
- Рослинна олія - 20 г.
- Цукор - 70 г.
- Сіль - 1 ложка
Читай также: Різдвяні рецепти України: хліб із запеченими символами
для начинки:
- Яблука - 7 шт.
- Вершкове масло - 100 г.
- Цукор - 100 г.
- Крохмаль - 10г.
- Мелена кориця - 1ч.л.
Спосіб приготування:
- Відділіть один жовток від білка, додайте в нього ложку молока, розмішайте і відставте, він знадобиться для фінального змазування завиванця.
- А поки приготуємо тісто. У теплій воді (але не більше 30 градусів за Цельсієм) розведіть цукор і сіль. Додайте до них дріжджі "Духмяна Хата".
- Розтопіть масло.
- Додайте просіяне борошно, яйце 1 білок, що залишився, молоко і розтоплене масло.
5. Вимісіть дріжджове тісто, в процесі замісу підливаючи олію.
6. Після основу для завиванця накрийте рушником і залиште на 1,5 години в теплому місці без протягів.
7. Тепер займіться приготуванням начинки. Для цього яблука очистіть від шкірки і насіння, наріжте кубиками і висипте на сковороду з розтопленим шматочком вершкового продукту. Протушкуйте 2 хвилини, потім посипте їх цукровим піском, перемішайте і потоміть яблука ще 5 хвилин.
Читай также: Різдвяні рецепти України: віночки з маком
8. Тепер висипте корицю і влийте розведений у воді крохмаль, перемішайте деліткатно. Як тільки начинка загусне, зніміть її з вогню.
9. Тісто розкатайте в пласт (якщо треба, підсипте ще борошна), на край викладіть начинку, а інший простір змастіть маслом і присипте цукровим піском.
10. Загорніть в рулет, перекладіть на деко з пергаментом. З'єднайте рулет в кільце, накрийте і залиште на 30 хвилин.
11. Змастіть завиванець жовтком, присипте пелюстками мигдалю і поставте в духовку на 30-40 хвилин при температурі 180°С.
12. Готовий завиванець з яблуками присипте цукровою пудрою.
Читай также: Різдвяні рецепти України: печені пиріжки
Рецепт і фото: diwis.ru
Смачного!
Бажаємо вам веселого Нового року та щасливого Різдва!