Україна кулінарна: найпопулярніші страви східної України

Проект "Україна кулінарна" створений розказати про смакові та кулінарні уподобання різних регіонів України. Так, ми вже розказали про улюблені страви північноїпівденноїзахідної та центральної України. Залишилось розповісти про страви, що найбільш популярні на сході країни.

Тут в особливій пошані перші страви, такі як окрошка і свекольник, рецептів яких на сході України знають безліч. У Донецькому та Луганському регіонах, де вважають за краще страви ситні, м'ясні, особливо популярна запечена гомілка. А кухня Дніпровської області тісно переплелася з єврейської і серед найпопулярніших страв можна виділити форшмак і фаршировану рибу.

На Харківщині у місцевий борщ кладуть квасолю і м'ясні фрикадельки. А на друге тут подають гречаники.

Окрошка

Читай также: Как сделать ледяную тарелку для окрошки

Рецептів окрошки на сході України кулінарні дослідники знайшли понад п'ятидесяти. Класичний рецепт: відварне м'ясо, редис, зелень, огірки і варені яйця заливаються квасом зі сметаною. Деякі люблять використовувати замість сметани майонез, а хтось заливає мінеральною водою і сироваткою - варіантів безліч.

Свекольник

Свекольник — це не борщ. Це холодний суп з використанням вареного буряка. Частина холодних супів готується з хлібного квасу, частина - з бурякового квасу або настою. Цікава особливість східного регіону в тому, що тут свекольник люблять як в холодному, так і в гарячому вигляді.

Гомілка по-донбаськи

Жодне свято не обходиться без традиційної страви східної України - гомілки по-донбаськи. М'ясо попередньо маринується в солі і перці, після чого його запікають або в фользі, або в листковому тісті протягом декількох годин. У луганській області голяшку маринують в майонезі з цибулею і смажать в сковороді.

Форшмак

Читай также: Илья Ноябрев: Правильный форшмак рубят секачом

Популярною закускою в дніпровському регіоні є єврейське блюдо - форшмак з оселедця. Це спочатку східно-прусське блюдо зі смаженого оселедця було трансформовано в холодну закуску з рубаною оселедця. Спочатку форшмак був стравою найбідніших євреїв, які могли собі дозволити тільки найдешевший так званий «іржавий» оселедець, покращуючи його смак шляхом тривалого вимочування.

Гречаники

Щоб приготувати гречаники, знадобиться 2 склянки гречаного борошна, 20-25 г дріжджів, 1 яйце, 0,5 склянки молока, 2 ст. ложки соняшникової олії, 0,5 ст. ложки вершкового масла для змащування листа, 2 ч. ложки цукру, 1 склянка сметани.

Діяти потрібно буде так: в підігрітому до 35 ° С молоці розвести дріжджі, сіль, цукор; вбити яйце, всипати гречаної муки, замісити густе тісто. Поставити в тепле місце на 1,5-2 год, дати підійти, вимісити, потім вдруге дати підійти. З тіста сформувати довгі тонкі батончики, викласти їх на змащений маслом лист, дати підійти, надрізати упоперек через кожні 2-3 см змащеним в соняшниковій олії ножем і випекти в духовці. Ще гарячі гречаники змастити злегка обсмаженою соняшниковою олією і розламати по лінії надрізів. Подавати, поливши сметаною.

Читай также: Українка створює букети з сала: селебріті та депутати в захваті

Смачних подорожей Україною! 

Нагадаємо, раніше ми розказували про український музей сиру та де шукати українські істівні каштани