Гречана каша: все, що треба знати про неї

Фото: www.istockphoto.com

Гречана каша може бути основним прийомом їжі або чудовим доповненням до страв. Вона чудово поєднується з м’ясом, а у веганському варіанті - з овочами. Гречана каша відрізняється своїм неповторним смаком та багатими харчовими цінностями. Гречка - це здорово! Познайомтесь з її властивостями, складом, дізнайтеся, як її приготувати, щоб вона зберігала найбільшу харчову цінність. І майте на увазі перевірений рецепт низькокалорійної страви з додаванням цієї унікальної крупи!

Гречка: властивості

Це цінне джерело білка (містить від 10 до 16%). І цей інгредієнт засвоюється людським організмом так само, як білок із бобових культур (набагато краще, ніж із злаків). З цієї причини гречку слід урізноманітнити у веганському меню, яке при неправильному складі може бути занадто бідним необхідними поживними речовинами.

Гречка славиться високим вмістом незамінних амінокислот - насамперед лізину. Людинаі потрібний цей інгредієнт для побудови білків у м’язах та кістках. Його недоліки спричиняють проблеми з психічним станом. Людський організм не здатний виробляти лізин самостійно, тому необхідно доставляти його з їжею. 

У гречці є харчові волокна: 100 грам продукту задовольняють близько 20-30% добової потреби клітковини в організмі людини.

До складу гречки входять флавоноїди - серед них рутин відіграє важливу роль, оскільки зміцнює та ущільнює судини. Рутин також допомагає знизити рівень поганого холестерину. Наукові дослідження довели, що правильна частка цього цінного флавоноїду в раціоні людини є чудовим захистом від серйозних захворювань серця. Отже, крупа - це природний спосіб доставити цю добавку в організм.

Вітаміни групи В позитивно впливають на нормальну роботу нервової системи. Кальцій, магній і фосфор підвищують імунітет.

Фото: www.istockphoto.com

Чи корисна гречка?

Багато фахівців у галузі здорового харчування включають її до числа так званих суперфудів. Це легкозасвоюваний продукт, який позитивно впливає на стан травної системи. Це відмінна заміна макаронів або картоплі завдяки багатству поживних речовин. Вживання гречки чудово впливає на стан травної системи, оскільки регулює перистальтику кишечника та обмін речовин, а також запобігає запорам. 

Читай также: Ленивый обед: гречка с мясом

Вміст антиоксидантів - фенольної кислоти, флавоноїдів та токоферолів - означає, що регулярне вживання гречки зміцнює імунітет, що є природним захистом від усіх інфекцій. Коричневі зерна позитивно впливають на стан кісток, зубів та нігтів, тому варто включати їх у раціон дітей та дорослих. Багатство білка та цінних мінералів (включаючи залізо) захищає від анемії.

Гречка розкислює організм, оскільки коригує рН до лужного. Вчені вказують, що завдяки цій властивості воно може захистити від розвитку раку. Флавоноїди збільшують окислювальну силу вітаміну С - це захищає від дії вільних радикалів, які можуть бути потенційно канцерогенними.

Крім того, результати дослідження підкреслюють, що лігнани (фітоестрогени), які присутні в зернах гречки, здатні зменшити ризик раку яєчників, молочної залози та шийки матки, а також раку прямої кишки на 50%. Харчові волокна пригнічують метастази при раку молочної залози.

Регулярна присутність гречки в раціоні позитивно впливає на нервову систему, тому рекомендується людям, які борються зі стресом, нервозністю або виснаженням. Вживання гречки може допомогти тим, хто страждає безсонням.

Інгредієнти, що містяться в ній регулюють вироблення шкірного сала, тому варто включати її в їжу як засіб боротьби з прищами.

Гречана крупа взагалі не містить клейковини. Цей інгредієнт є своєрідним «кошмаром» багатьох зернових продуктів, що є часто одним із ключових інгредієнтів страв у людей, які дотримуються вегетаріанського способу життя. Цей рослинний білок є дуже токсичним для тих, хто страждає непереносимістю глютену. Темні гречані зерна значно урізноманітнюють їхній раціон, а заодно сприяють здоров’ю та гарному стану.

Звідки вона?

Гречка походить з Південно-Східної Азії. Китайці вже вирощували її близько 6 000 років до н.е. Близько 4 000 років до н.е. вона знайшла свій шлях до Скандинавії та Балканського півострова.

В Україні гречка асоціюється з набігами татар. Нове зерно швидко здобуло велику популярність, і гречка стала частиною багатьох традиційних стравкухні польської, литовської, української, білоруської

Фото: www.istockphoto.com

Як приготувати гречку, щоб вона зберегла найбільшу харчову цінність?

Коли ви задаєтеся питанням, чи корисна гречка, потрібно враховувати її тип та спосіб її приготування. У продажу є несмажена та смажена крупа. Остання темніша і має виразніший смак, але в той же час вона менш цінна, оскільки частина вітамінів втрачається в процесі інтенсивного нагрівання.

Читай также: Сытный ужин: гречка "Панская" с куриными бедрышками

Цей популярний веганський та вегетаріанський інгредієнт доступний у пакетах, які можна кип’ятити в окропі приблизно 15-20 хвилин. Однак гурмани не рекомендують використовувати цей метод на користь традиційного методу.

В ідеалі, готуючи гречку, вибирайте каструлю з товстим дном і відповідною кришкою. Вона повиненна бути принаймні вдвічі більшою за  кількість крупи та води, яку ви будете використовувати.

Ви хочете отримати ідеальний смак і зберегти харчову цінність продукту? Дотримуйтесь тоді цих простих правил:

• ретельно промийте крупу в холодній воді,

• злийте зерна від зайвої води,

• кип’ячена вода - у пропорції 2 склянки води на склянку крупи,

• у воду можна додати трохи олії - так зерна не злипнуться під час варіння,

• варити крупу треба на повільному вогні, поки зерна не поглинуть всю воду (зазвичай це близько 15-20 хвилин),

• зніміть казан з вогню і залиште його в теплому місці, поки крупа не «дійде» (наприклад, у розігрітій духовці).

Гречка і калорії: чи ця крупа має ефект схуднення?

Це не єдине питання, яке люди, що планують включити її в своє меню, постійно задають собі. Багато гурманів цікавляться, чи має гречка ефект схуднення. Порівняйте, у 100 грамах вареної гречки міститься 92 ккал. Стільки ж макаронних виробів забезпечує 131 ккал, а у відвареній картоплі - близько 70 ккал. 

Читай также: Капризная каша: как правильно готовить гречку

Перевага гречки - це не тільки невелика кількість калорій і легка засвоюваність. Вона чудово доповнює будь-яке меню - веганське, вегетаріанське та традиційне. Гречка забезпечує білок, необхідні вітаміни та мінерали, і в той же час містить велику кількість харчових волокон. Це означає, що вона покращує процес обміну речовин, і в той же час насичує і дозволяє надовго втамувати голод. З цієї причини дієтологи включають гречку як звичайний інгредієнт в меню людей, які хочуть схуднути.

Ви хочете по максимуму використовувати корисні властивості гречки? Тоді скористайтеся цим рецептом низькокалорійної страви на основі цього цінного зернового продукту!

Гречане кашото

Фото: www.istockphoto.com

Інгредієнти:

  • 120 г гречки
  • цибуля
  •  червоний перець,
  •  оливки
  • помідор
  • листя шпинату
  • трохи сиру фета
  • 2 столові ложки оливкової олії
  • сіль, перець

Спосіб приготування:

  1. Нагрійте оливкову олію в каструлі.
  2. Очистіть і подрібніть цибулю і перець. Покладіть їх в гарячу оливкову олію і смажте 2-3 хвилини.
  3. Додайте листя шпинату.
  4. Насипте в казан суху, неварену гречку і ретельно перемішайте.
  5. Залийте її половиною склянки гарячої води і тушкуйте все на повільному вогні, постійно помішуючи. Додайте трохи води.
  6. Коли крупа розм’якне, додайте подрібнений помідор та оливки. Прогрійте трошки. Приправте сіллю і перцем (за смаком).
  7. Подавайте з подрібненим сиром фета.

Смачного!

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як схуднути на гречневій дієті та намагалися розібратися, чому при паниці люди скупають гречку


Давайте  дружить! Вот наш ФейсбукPinterestТелеграм. Добавляйтесь в друзья!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK