Успенський піст: 3 рецепти голубців на будь-який смак

Голубці - у піст дуже доречна страва. Голубці символічні однією своєю назвою: голуб - символ Божої гармонії і краси, миру і любові. А, разом з тим, це блюдо ще й дуже смачне і зручне: можна їсти й на другий день.

Класичний варіант голубців, звичайно, готується з м'ясом. Однак, в піст Food&mood підібрав 3 цікавих рецепти пісних голубців, відсутності такого звичного м'яса в яких ви й не помітите.

Голубці з рисом і овочами

Інгредієнти:

  • 1 качан капусти
  • 0,5 склянки рису
  • 2 головки ріпчастої цибулі середнього розміру
  • 2 моркви
  • 2 помідрори
  • 2 шт. солодкиого перцю
  • 1 баклажан середнього розміру
  • Сіль, спеції, зелень — за смаком
  • Рослинна олія - для смаження

Читай также: Блюдо дня: фалафель с томленой капустой

Спосіб приготування:

  1. Дрібно порубіть головку ріпчастої цибулі. Моркву наріжте дрібними кубиками. До цибулі та моркви можна додати дрібно порізані солодкий перець і баклажан. Овочі обсмажте на сковороді.
  2. Крупу відваріть, охолодіть і змішайте з овочами. Додайте сіль, спеції і зелень за смаком. Загорніть фарш в капустяне листя «конвертиками».
  3. Приготуйте овочеву подушку. У сковороду налийте олії, покладіть дрібно нарізану цибулю, натерту на тертці моркву і порубані кубиками помідори. Для овочевої подушки потрібно вибрати м'ясисті помідори, щоб вони дали досить соку. Додайте спеції за смаком. Зверху покладіть голубці. Накрийте кришкою і поставте сковороду на повільний вогонь.
  4. Під час приготування стежте за тим, щоб овочі не підгорали. При необхідності періодично додавайте трохи води. Потім дайте голубцям трохи охолонути і подавайте на стіл.

Голубці з пекінської капусти

Інгредієнти:

  • Капуста пекінська— 1 шт
  • 300 г брокколі
  • 300 г стручкої квасолі
  • 50 г. моркви
  • 200 г. грибів маринованих
  • 1 цибуля
  • 300 г. картопляного пюре
  • 100 г. майонезу пісного
  • приправи (для овочевих салатів), сіль — за смаком

Читай также: Вкусные десерты для постного меню

Спосіб приготування:

  1. Листя пекінської капусти відокремити (краще брати невеликого розміру, щоб голубці були маленькі - "на один зубок") і відварити в киплячій підсоленій воді пару хвилин.
  2. Приготувати начинку. Брокколі і стручкову квасолю розморозити на сковороді, додати трохи моркви і злегка обсмажити з сіллю і приправою для овочевих салатів.
  3. Мариновані гриби злегка обсмажити з цибулею.
  4. Змішати овочі з картопляним пюре і грибами. Добре перемішати.
  5. Загорнути в листи пекінської капусти начинку. Викласти голубці в ємність для запікання. Пісний майонез розвести трохи водою і полити їм зверху голубці.
  6. Запікати при 200 градусах приблизно 15-20 хвилин. Можна не запікати голубці, а злегка обсмажити на сковороді, до рум'яної скоринки і подати відразу до столу.

Голубці з пшоном і грибами

Інгредієнти:

  • 1 качан. білокачанної капусти
  • 1 стакан. пшона
  • 200 г печериць
  • 1 морква
  • 1 цибуля
  • Соняшникова олія — для смаження
  • Сіль, перець-горошок, лавровий лист — за смаком

Читай также: Рецепт грибного паштета "Лесная говядина"

Спосіб приготування:

  1. Підготуємо капусту: щоб начинку легко було загортати в капустяне листя. Потрібно їх злегка розм'якшити. Робиться це в такий спосіб: очищений від верхнього листя і вимитий качан капусти повністю занурюємо в підсолену киплячу воду на 3 - 5 хвилин. Трохи проварюємо, капустяне листя стане м'якими, і не буде ламатися при спробі звернути голубець.
  2. Капелюшки і ніжки печериць очистимо від шкірки, гарненько промиємо грибочки. Наріжемо їх пластинками.
  3. Половину великої цибулини наріжемо дрібненькими шматочками і обсмажимо разом з печерицями на соняшниковій олії.
  4. Обсмажуємо цибулю з печерицями, поки цибуля стане прозоро-золотистою, а грибочки підрум'яняться.
  5. Пшоно тим часом треба відварити до половинної готовності, заливши стакан крупи 1,5 склянками води.
  6. З'єднуємо інгредієнти пшоняної-грибної начинки, солимо до смаку.
  7. Розбираємо капусту на листочки і загортаємо начинку в капустяне листя «конвертиками».
  8. Плотненько, щоб не розгорнулися, укладаємо голубці в каструлю, на дно якої налито трохи води - можна трохи нижче «рівня верхнього голубца». Ставимо каструлю на вогонь трохи менше середнього.
  9. Готуємо підливу-зажарку. Другу половину цибулини подрібнюємо, крупно натираємо моркву і пасеруємо овочі на соняшниковій олії до м'якості.
  10. Коли голубці практично готові (капустяне листя м'які при протикає ножем), викладаємо на них зверху морквяно-цибульну підливку. Солимо і заправляємо спеціями: лавровим листом, перцем-горошком. Готуємо ще хвилин 5.

Читай также: Пісна солодка випічка: 5 смачних рецептів

Смачного! 

Нагадаємо, раніше ми розповідали про які продукти заборонені на час Успенського посту

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK