Старовинні рецепти української кухні: ТОП-30 страв

В цьому проєкті наша редакція зібрала ті страви української кухні, які зовсім незаслужено забуті. Готувати по цим рецептам треба, адже це смачно, аутентично, корисно та поєднує нас із нашими пращурами. 

1. Вівсяний кисіль

І як це наші предки жили без смузі, свіжих соків, чаю матча? І виглядали, як то кажуть «кров з молоком». Вся справа в тому, що в кожному часі - свої напої краси та здоров'я. Так, наші бабусі підтримували своє здоров'я і красу - киселем. Зараз, запитай у сучасної дитини, що це таке, так мало хто і відповість, кисіль незаслужено забутий, але ж він корисний. Особливо вівсяний.

2. Гартаначка

Кажуть, що смак каші, приготовленої на свіжому повітрі, запам'ятовується назавжди. Варто перевірити! Поділимося з вами рецептом каші, яка здавна була популярна на Чернігівщині. Вона називається "Гартаначка", ця назва означає, що страва готується "гуртом" або "на гурт", тобто вже в назві каші закладено те, що їсти її потрібно в дружній компанії. До речі, приготувати Гартаначку на звичайній кухні не вийде, це буде вже що завгодно, але не Гартаначка. Тому що в оригінальному рецепті ця каша готується виключно на багатті. Ще унікальність страви в тому, що вона відмінно замінює і основне блюдо, і гарнір, адже до складу цієї каші входить м'ясо і навіть картопля - ось таке цікаве блюдо!

3. Молочна запіканка

Чудовий рецепт з категорії "дешево, але не сердито" знайшли ми серед незаслужено забутих страв, які готували в селах ще наші прабабусі - молочну запіканку. Вона готується всього з 2-х інгредієнтів - молока і яєць, трохи приправляється сіллю. Звичайно, ідеальною ця запіканка робиться там, де її зазвичай і готували бабусі - в печі. Блюдо виходить ніжним, з консистенцією суфле. Але випечене в духовій шафі воно теж смакує добре. Краще готувати запіканку відразу в порційних горщиках або маленьких формочках.

4. Пампушки

Пампушки з борщем - класика української кухні. Це дуже смачно і нікого не залишить байдужим. Купити пампушки в магазині, звичайно ж, можна, але! Що ж може бути смачніше пампушок, приготованих власними руками, тим більше, що це зовсім просто. 

5. Паляниця

Паляницю в Україні готували замість хліба, щоб урізноманітнити борошняні страви. Залежно від сезону і страви, паляницю робили із різними додатками - з медом, з яблуками і з маковою начинкою. Є різноманітні варіанти її приготування. Ділимося з читачами рецептом звичайної паляниці, яка заміняє хліб. Рецепт базується на використанні хлібопічки.

6. Мазурики

Раді поділитися з читачами в проєкті  Старовинні рецепти української кухні рецептом, добре відомим в Україні, але дещо забутим в останні роки. Це мазурики, соковиті котлети з індички із додаванням сиру та вершкового масла.  

7. Рибні товченики

Товченики - популярна українська страва, яку згадував ще Гоголь. Сама назва промовляє, що це за страва - такі собі кульки, яку формуються з товченої курки, яловичини, риби або грибів. Подавали товченики зазвичай зі сметаною і приправляли смаженою цибулею. Раді поділитися з читачами в проєкті  Старовинні рецепти української кухні рецептом товчеників, що готуються з риби. 

8. Баба-шарпанина

"Баба-шарпанина" - так називав це старовинне блюдо Іван Котляревський, який написав «Енеїду». Він згадував багато українських страв в своїх творах, але не дарма шарпанина займала особливе місце. А, по суті, це найпростіша заливна запіканка з риби. Назва ж її походить від слова «шарпати» - тобто шкребти, драпати щось.

9. Багата каша

Про здорове харчування не замислюється хіба що тільки лінивий і тому зараз каші знову в тренді. І нехай наші бабусі і слів таких не знали як «тренд», але каші вони вміли готувати різні - як гарнір і такі, щоб самодостатні, приготовані, як то кажуть «по-багатому». Рецептом такої «багатої» каші ми і ділимося з вами. Свою назву блюдо отримало за шикарний набір інгредієнтів і смак, який витримає критику вимогливих гурманів.

10. Короп у вині

Цікава страва, яка була відновлена з старовинних рецептів та адаптована до нинішніх кулінарних реалій Олександром Шостаком, главою херсонської філії Асоціації шеф-кухарів півдня України, шеф-кухарем ресторану «Мускат». 

11. Кружоляти

Ще один цікавий рецепт кулінарного циклу до 30-річча незалежності України Старовинні рецепти української кухні - кружоляти з курятини. А попросту, котлети!

12. Ріплянка

Уявіть собі, ця страва навіть має свій фестиваль! Так, з 2013 року в середині червня в Колочаві, що на Закарпатті, проходить фестиваль "Колочавська ріплянка".  Що це за страва така? Ріплянка - це традиційне блюдо жителів Колочави, яке готують кілька разів на тиждень в кожному будинку села. Складається воно з розвареного в пюре картоплі і кукурудзяного борошна. Чому страва так називається? Тут все просто, на місцевому діалекті "ріпа" - це картопля. 

13. Фарширований короп

В статтях цього циклу ми підбирали рецепти, що зацікавлюють та здаються не занадто складними для виконання в сучасних умовах. Так, короп з печі, дійсно, тяжко реалізується в наші часи. Але, приготований в духовці, він теж смаковатиме! 

14. Книш

Книш - це пиріг або невеликий пиріжок із запеченою по поверхні або всередині начинкою: сиром, шкварками, цибулею, варенням та іншими начинками. Як і інші страви з циклу Старовинні рецепти української кухні книш - смачна, але нині забута страва, з якою всеж-таки варто познайомитись. Наводимо рецепт великого книшу зі шкварками. 

15. Росівниця

Росівниця - це по суті гуцульська версія капустняка. Страва, в якій звичайна квашена капуста в поєднанні з кукурудзяною крупою дає нам незвичайний смак і аромат. Справжня гуцульська Росівниця готується просто, майже так само, як капусняк, але з невеликими відмінностями. Якщо перші два інгредієнта - чашка кислої капусти і кукурудзяна крупа - цілком звичні й для класичного капустняка, то величезний шматок буженини, що йде на приготування бульйону для росівниці, може здатися екстравагантним.

16. Борщ з кульбабою

Раніше борщ дійсно готували з кропивою, листям кульбаби, а ще пшінкою та навіть лободою. 

17. Горохляники

Це звичайно досить умовно старовинний рецепт української кухні. Так як йому ще немає і 100 років. Ця страва була дуже популярною в 50-х роках минулого століття. Зараз  горохляники майже не готують. Та й взагалі якось горох не в особливій пошані в нинішні часи. Радимо мати на увазі цей рецепт, адже горохляники - гарний варіант для сніданку або вечері. 

18. Бандуряники

Один зі способів, як незвично та цікаво приготувати картоплю. Саме так готували її здавна нащі пращури, а точніше етнографічна група українців, що називалася лемки. Цікаве визначення назви блюда, адже у перекладі з діалекту лемків «бандура» - картопля. Як смаковала картопля лемкам, можете дізнатися ї ви, якщо виділите час на приготування цієї смачної страви - ніжних бандуряників, просочених грибним соусом і запечених під сирною шапочкою.

19. Кнедлі

Кнедлі-це неймовірно смачна страва української кухні, а точніше Західної України., але нажаль, дещо забута. 

20. Кох

Кох по суті це версія рисової запіканки, але з'явилася ця страва набагато раніше, ніж в наш словник увійшло слово "запіканка". Вона має має австро-угорське походження і відома також в Італії та на Балканах. В кох додається багато вершків та молока, тому страва має дуже м’яку і вологу текстуру. А готується або з рису або з манної крупи, в тісто додаються яблука, родзинки, сливи. 

21. Фучки

Фучки відносяться до лемківської кухні. Блюдо готується з простих продуктів, дуже смачне і швидке в пріготуванні. Добре смакує зі сметаною, з грибним соусом, з бринзою, або як доповнення до супу.

22. Соложеник

Соложеники - це традиційне українська солодка страва, що готується з яєць, вершків і невеликої кількості борошна. З цього теста випікають на сковороді млинці, які начиняють або перешаровують солодким наповнювачем - варенням, яблуками, маком, а потім обливають збитими білками і запікають у духовці. Існує величезна кількість різновидів соложеника з різними начинками, починаючи від варення і закінчуючи маком. Ми ділимося рецептом яблучного сложеника, який крім найніжнішого смаку ще й виходить дуже ароматним.

23. Потапци

Смачне і легке в приготуванні блюдо. Українські перекази кажуть, що потапці були дуже популярною стравою на Запорізькій Січі. По суті це ті ж грінки, які козаки робили як закуску до горілки. 

24. Буцики

Буцики здавна готувалися з тіста на основі пшеничного борошна. Буцики варили у воді і підрум'янювали на маслі. Їли їх зі сметаною, медом або з цибулевою зажаркою. 

25. Душенина

Це старовинне блюдо готувалося з м'яса (в основному - свинини або баранини), овочів, прянощів і все це заправлялося борошном. Як правило, душенина готувалася в горщиках - так би мовити "душилася" в них, томилася, звідки й пішла назва страви. Слід також зазначити, що це блюдо було справжньою окрасою святкового столу - без душенину не обходилися жодні весілля і хрестини.

26. Нардек

Нардек або, як його ще називають, "арбузний мед" - традиційний, хоча й забутий український смаколик. Поширений він був в Бессарабії, степах Приазов'я і Причорномор'я, на Кубані. Це була чудова можливість зберегти арбуз. Так, в кінці літа збирали переспілі кавуни, відокремлювали і подрібнювали м'якоть, віджимали сік і зливали його в величезні казани. Потім на дуже повільному вогні кавуновий сік упаривали майже в 10 разів. Він ставав густим, коричневим, а кількість цукру в такому упаренную соку доходила вже до 60-70%. Зберігатися кавуновий мед міг всю зиму і використовувався замість звичайного меду в повсякденних стравах.

27. Цибульники

Це попросту цибулеві оладки. Ще кілька століть тому цибульники були вельми поширені на Прикарпатті. За легендою, це блюдо виникло в обложеному Львові, коли жителі міста були змушені їсти одну тільки цибулю, винаходячи всілякі страви з неї. Цибульники готували з подрібненої ріпчастої цибулі, яєць та грубої муки. Іноді в якості додаткового компонента або начинки використовували м'ясний фарш або подрібнені гриби. Подавали Цибульник разом з борщем або як самостійну страву.

28. Гамула

Нас, сучасних, яким доступні будь-які ласощі, вже так важко чимось здивувати. Але у наших предків є рецепт, вартий ознайомлення з ним. Це Гамула - хрустке печиво з яблучного пюре з невеликою кількістю борошна. Найпростіщий десерт, смачний и простий в приготуванні. 

29. Хліб із запеченими символами

Була традиція запікати в хліб символи, які приносили б удачу, багатство і захищали від невдач: часник, горох, сушену сливу, дрібні монети і т.д. Їли такий хліб обережно, спочатку ламаючи і оглядаючи свій шматок, а після повільно пережовуючи, намагаючись відчути, чи не попався який-небудь символ. Знайшовши подарунок, його тлумачили, а майбутнє тих, кому нічого не дісталося в хлібі, вважалося таким, що належить цілком їхній волі.

30. Бобальки

Раніше бобальки з'являлися на кухні українця 2 рази в році: на Маковий Спас і на Різдво. Причому ці маленькі кульки з тіста, посипані маком і просочені медом, були однією з обов'язкових страв тодішнього різдвяного столу.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK